Welkom
Binnenkort komt uw kind naar onze peuterspeelzaal
In Kommerzijl in de groep Lutje Stek
In Oldehove in de groep Jong Humsterland
Zoek je voor jouw (bijna-)peuter een goede voorbereiding op de basisschool? Een plek waar je kind samen kan spelen met leeftijdsgenoten? Kom eens kijken bij onze peuterschool. Hier mag je zijn wie je bent en op speelse manier de wereld om je heen ontdekken.
Algemene informatie
* Peuterspeelzaal 'Lutje Stek'
Kerkstraat 12
9882 PH Kommerzijl
Telefoon: 06-11843522 (Gerda Boes) / 06-83695418 (Sander Mulder)
Registratie nr. LRKP KDV Boes: 20 30 50 745
* Peuterschool 'Jong Humsterland'
Englumstraat 10
9883 PE Oldehove
Telefoon 06 39713669
Registratie nr. LRKP: 270925387
Website: www.kinderopvangboes.nl
Emailadres: [email protected]
Openingstijden
Peuterschool bieden wij 4 ochtenden per week aan, van 8.30 tot 12.30u.
Brengen kan vanaf 8:15 uur tot 8.30uur, zodat wij dan meteen van start kunnen gaan met ons programma.
Na het broodje eten om 12.30 kunt u uw kind weer ophalen. Graag even doorgeven als uw kind door iemand anders dan uzelf wordt opgehaald. Bij het halen en brengen is er ALTIJD contact tussen de ouder en leidster. Voor een goede overdracht en de veiligheid van uw kind dragen wij de verantwoording letterlijk aan elkaar over
In de schoolvakanties is de peuteropvang gesloten. (Opvang wel geopend tenzij sluitingsdag)
- Herfst vakantie 26 oktober t/m 3 november 2024
- Voorjaarsvakantie 15 februari t/m 23 februari 2025
- Goede vrijdag en paasmaandag 20-21 april 2024
- Meivakantie 26 april tot 4 mei
- Pinkstermaandag 19 mei
- Zomervakantie 12 juli t/m 24 augustus 2025
Sluitingsdagen Kinderopvang Boes en Jong Humsterland
- Vrijdag 18 april 2024 Goede vrijdag (Geen peuteropvang, KDV/BSO wel geopend!)
- Maandag 21 april 2025 2e paasdag (Hele opvang gesloten)
- Donderdag 9 mei en Vrijdag 10 mei 2024 de dag na Hemelvaart 2024 (Hele opvang gesloten)
- Maandag19 en dinsdag 20 mei 2e pinksterdag (Hele opvang gesloten)
Tussen kerst en oud en nieuw is de hele opvang gesloten
Het verloop van een ochtend
Als uiterlijk 8.30 uur alle ouders weg zijn, neemt de leidster het programma van de ochtend met ze door.
Zonder teveel nadruk op school te leggen, bereiden we je peuter er wel alvast op voor. Dat doen we door sommige dingen net als op school te doen en een soortgelijk dagritme te volgen. De dag starten met een welkomstliedje in de kring bijvoorbeeld en in die opstelling daarna naar elkaars verhalen luisteren. Best moeilijk om te wachten tot de ander klaar is als je zelf popelt van ongeduld om jouw toffe avontuur te delen. Op de peuterschool krijgt je kind alle tijd en ruimte te oefenen, zich te vergissen, het opnieuw te proberen en te leren.
De kinderen worden begeleid door twee vaste pedagogisch medewerkers en of naast een leider(ster) een stagiaire. Wij vinden het belangrijk dat door middel van vaste gezichten de peuters snel vertrouwd bij ons raken.
Samen spelen
Bijna ieder kind vindt samenspelen het leukste wat er is. Daarnaast leert je kind ook veel van samenspelen: delen, op iemand wachten, elkaar helpen, het komt allemaal aan bod. Het ene kind is heel creatief, het andere juist praktisch of heeft veel fantasie. In de omgang met elkaar, komt dit naar boven. De peuters kijken naar elkaar, doen elkaar na en zijn onbewust grote bronnen van inspiratie voor elkaar.
Halverwege de ochtend gaan we fruit eten en drinken. Geef uw kind geen zoetigheid mee. We drinken allemaal water of thee. Drinken uit tuitbekers en of rietjes beker wordt afgeraden. Drink zoveel mogelijk uit een open beker, ook thuis.
Meerdere malen in de ochtend vragen we de peuters of ze naar het toilet moeten. Daar besteden we de nodige aandacht aan. Wanneer uw kind nog een luier draagt, wilt u dan een extra luier meegeven?
Als het weer het toelaat (en dan zijn we zeker niet bang voor een paar spetters) gaan we in de loop van de ochtend altijd buiten spelen. Er zijn verschillende speeltoestellen, speelmateriaal en rijdend materieel.
We sluiten de ochtend gezamenlijk af door het zingen van een liedje.
Brengen en halen
Tijdens het halen en brengen is er altijd even tijd om dingen te vragen of te vertellen aan de leidster. Gaat het onderwerp echter meer tijd in beslag nemen, of komen we ergens niet uit, dan kan er altijd een afspraak worden gemaakt.
Regels en routines
– Zand hoort in de zand bak, we gooien er niet mee - Geen speelgoed op de trampoline
– Geen materiaal van het klimrek afgooien - We botsen niet met opzet met de trekkers of fietsjes - We zijn met elkaar en zijn denken om elkaar
– EHBO doos ligt op de koelkast
– Ruzie oplossen, we helpen de kinderen van jongs af aan om een ruzie/meningsverschil onderling zelf op te lossen.
Speelgoed van thuis
Wij hebben volop speelgoed en ontwikkelingsmateriaal. Uw kind hoeft dus niets van thuis mee te nemen. Als uw kind graag zijn/haar lievelingsspeelgoed wil laten zien, mag dat natuurlijk. Houd er dan wel rekening mee dat wij niet verantwoordelijk zijn voor het speelgoed mocht het bijvoorbeeld kapot gaan.
Verjaardag
Aan de verjaardag van uw kind wordt uitgebreid aandacht besteed. En
natuurlijk mag uw dochter of zoon trakteren, het liefst zo gezond mogelijk. De leidster kan u leuke suggesties geven voor verantwoorde en lekkere traktaties. Ook is er op internet veel te vinden. Wilt u van tevoren aan de leidster doorgeven wanneer u de verjaardag wilt vieren? Als u wilt, kunt u halverwege de ochtend komen meegenieten van het verjaardagsfeestje van uw dochter of zoon.
Uitstapjes
Af en toe maken we een uitstapje met de peuters. We blijven veelal in de buurt en wandelen dan naar onze bestemming. Voor een uitstapje verder weg vragen we meestal hulp van ouders
Ziekte en ongevallen
Als uw kind ziek is, kunt u het beste even bellen en overleggen of het kind kan komen of niet. Een besmettelijke ziekte dient in ieder geval gemeld te worden. Wordt uw kind ziek, dan bellen wij u om te overleggen. (Voor corona hebben we speciale maatregelen. Vraag hier naar!) We geven in principe geen medicijnen.
Reserve kleding
Wanneer uw kind nog niet zindelijk is, zou u dan luiers en billendoekjes mee willen geven in de tas? Ook graag reservekleding voor eventuele ongelukjes. In school dragen we schoenen en anders sloffen. Op sokken glijden we uit.
Namen in kleding
Zou u in de jassen en tassen de naam van uw kind willen zetten? Dit om te voorkomen dat de kinderen met verkeerde spullen thuiskomen. Ook hebben de kinderen hun eigen kapstok. In de winter heel graag wanten die vast zitten aan een touwtje door de jas heen. Wij gaan zorgvuldig met de spullen om van uw kind. Bij verlies of schade zijn wij niet aansprakelijk.
Foto's en video's
Uiteraard willen we graag laten zien welke leuke activiteiten we doen.
Daarom plaatsen we regelmatig foto’s of video’s in de ouderapp. Toestemming voor het plaatsen van de foto`s kunt u in de app aangeven.
Ontwikkeling en welbevinden volgen
Wij werken met het VVE-programma Piramide Digitaal
We werken met Piramide Digitaal. Een programma speciaal gericht op de peuterleeftijd. We werken daarin met verschillende thema's die een paar weken centraal staat. Er worden door het jaar heen verschillende thema’s aangeboden, bijvoorbeeld feest, water en herfst, met daarbij aantrekkelijke activiteiten. Het richt zich op allerlei ontwikkelingsgebieden. We volgen met het programma vier vaste stappen: Oriënteren, Demonstreren, Verbreden en Verdiepen. Daarmee wordt elk onderwerp dat aan bod komt telkens verder verkend en is verdieping ‘ingebakken’.
Er aandacht voor alle ontwikkelingsgebieden:
- persoonlijkheidsontwikkeling
- sociaal-emotionele ontwikkeling
- motorische ontwikkeling
- kunstzinnige ontwikkeling
- ontwikkeling van de waarneming
- denkontwikkeling en ontwikkeling van het rekenen
- taalontwikkeling en ontwikkeling van lezen en schrijven
- oriëntatie op ruimte, tijd en wereldverkenning
Voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben is er speciale begeleiding. Ook voor de pientere kinderen is er extra tijd en aandacht om nieuwe dingen te leren. Dit zullen wij in oudergesprekken met u bespreken. Kinderen die een VVE indicatie hebben komen 4 dagdelen naar de peuteropvang. Zij krijgen een speciaal aanvullend programma aangeboden.
Door het kleinschalige karakter en het creëren van een huiselijke sfeer wordt het vertrouwen van de peuters al snel gewonnen en gaan ze zich vrij voelen. Zij kunnen zich optimaal ontwikkelen op emotioneel, sociaal, verstandelijk en motorisch gebied. De activiteiten en spelletjes sluiten nauw aan bij de leefwereld, waardoor ze spelenderwijs vaardigheden ontwikkelen die te maken hebben met taal, sociaal spel, werkhouding en verkenning.
Kinderen die naar de peuteropvang zijn geweest maken de overstap naar de basisschool vaak makkelijker.
We volgen uw kind in zijn of haar ontwikkeling. Dit doen we met het volgsysteem: Digikeuzebord. Tijdens de intake zal uitgelegd worden hoe dit in zijn werk gaat. De leidster is tevens de mentor van uw kind en in de jaarlijkse 10-minutengesprekken waaraan u mag deelnemen, bespreekt zij met u hoe de ontwikkeling verloopt.
Praktische zaken
Nieuwsbrieven
Aan de hand van nieuwsbrieven zullen wij u op de hoogte houden over het thema waar we gedurende 4 weken aan werken. Hierin staan ook de liedjes die er bij horen en boeken die u bijvoorbeeld thuis ook kunt lezen met uw kind. Zo blijft u op de hoogte van hetgeen waar uw kind op dat moment mee bezig is. Het zou leuk zijn als u als ouder/verzorger hier ook een actieve rol in speelt.
Wennen
En dan is het zover: uw kind maakt de stap naar de peuterschool. Voor u en uw kind een grote overgang. Het is goed om uw kind hier een beetje op voor te bereiden. U bent altijd welkom om ons even gedag te komen zeggen en samen een kijkje te nemen in de groep. Uw kind zal de eerste tijd even moeten wennen. Voor elk kind en elke ouder verloopt het wennen anders. We houden u op de hoogte over hoe het wennen van uw kind verloopt.
Wat kost de peuterschool?
Kosten voor de opvang is voor 2024 vastgesteld op 9 euro per uur.
Via de fiscale regeling voor kinderopvang is er een tegemoetkoming in de kosten. Peuteropvang valt onder de kinderopvang en u heeft dus recht op kinderopvangtoeslag van de belastingdienst.
Mensen met een minimum inkomen hebben in sommige gevallen recht op
kortingen of vergoedingen van de gemeente. Neem voor de mogelijkheden contact op met Gem. Westerkwartier. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met Gerda Boes; 0611843522
Verzekering
We zijn verzekerd voor ongevallen. U dient zelf ook over een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) te beschikken, voor gevallen waarin uw kind onbedoeld schade veroorzaakt.
Vaccinaties
Wanneer uw kind bij ons op de peuteropvang komt, moeten de vaccinaties in orde zijn volgens de richtlijnen van de GGD.
Veiligheid
Uiteraard staat de veiligheid van uw peuter voorop. 'Lutje Stek' wordt dan ook ieder jaar gecontroleerd door de GGD op veiligheid. Ook beschikken zij over een geldig EHBO-diploma waarvan zij ieder jaar een herhalingscursus hebben. Er is een ontruimingsplan voor het geval er brand uitbreekt. Dit ontruimingsplan wordt ook regelmatig geoefend zodat de kinderen hier vertrouwd mee raken mocht het een keer echt nodig zijn.
Meldcode
Onze organisatie werkt met een meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. In de meldcode is beschreven hoe om te gaan met vermoedens van kindermishandeling.
Oudercommissie
Op de peuterschool werken we nauw samen met ouders. Ouders hebben veel inspraak. Om dit te realiseren maken we gebruik van een oudercommissie. Ze fungeren als klankbord namens de ouders. Maar ook voor het ondersteunen van activiteiten.
Klachten
Indien u klachten heeft met betrekking tot de peuteropvang dan horen wij dat graag en zullen wij in overleg met u proberen een oplossing te vinden. Mocht dit niet lukken of zijn er andere redenen, waarom u zich niet tot één van ons wilt of kunt wenden, dan heeft u te allen tijde het recht om u te wenden tot de Geschillencommissie Kinderopvang. Contact gegevens te vinden op de website; https://www.lutjestek.nl
Naar de basisschool
Als uw kind 4 jaar is, gaat het naar de basisschool. De overdracht aan de basisschool vind plaats via een formulier. Dit betreft het observatieformulier die minimaal 2x is ingevuld door de peuterspeelzaalleider(ster). Het observatieformulier wordt met de ouders besproken en daarna met uw toestemming overgedragen aan de leerkracht van groep 1. Aan de hand van deze overdracht kan de leerkracht van groep 1 gelijk de draad oppakken. Deze weet dan hoe uw kind zich heeft ontwikkeld en of uw kind extra ondersteuning nodig heeft. Hiermee gaat er geen kostbare tijd verloren en kan uw kind zich in een doorgaande lijn verder ontwikkelen.
Voor u en uw kind een fijne tijd op Lutje Stek!